Pers en media

Pers en media zijn belangrijk voor Gemeente Westvoorne. De beeldvorming die plaatsvindt via de media beïnvloedt onze inwoners en de organisaties waar we mee samenwerken. Media kan bijdragen aan het overbrengen van onze standpunten en ideeën, kan de afstand tussen bestuur en inwoners verkleinen en draagvlak creëren voor beleid. Naast onze eigen media zijn ook de regionale, lokale en eventueel landelijke persorganisaties van even zo groot belang. Onbekend maakt onbemind. Daarom streven we naar goede relaties met de pers.

In dit hoofdstuk meer over mediacontacten. Rechts lees je meer over jouw rol en tips voor het maken van een persbericht, een verzendlijst en het kiezen van de juiste foto. Het tekstblok hieronder gaat over verschillende manieren om in contact te komen met de media.

Scroll naar beneden voor de verschillende procedures voor het schrijven van persberichten.

Contact leggen met de media

Journalisten zijn altijd op zoek naar nieuws. Ze scannen continu social media kanalen, met name Twitter, op zoek naar interessante nieuwtjes. Ook kunnen ze onze openbare vergaderstukken doornemen, zoals raadsstukken, commissiestukken of APV-wijzigingen. Willen ze meer weten, dan bellen ze de gemeente. Team communicatie coördineert de beantwoording. In de geschetse situatie zijn we reactief: we beantwoorden een persvraag. Door proactief contact te zoeken met de media, hebben we meer invloed op de onderwerpen waarmee we in het nieuws komen. Er zijn veel manieren om in contact te komen met de media. Twee belangrijke zijn het versturen van persberichten en het plaatsen van nieuwsfeiten op social media kanalen. Deze twee komen uitgebreid aan bod in het handboek. Mediacontacten lopen vaak via het college van B&W, waarbij team communicatie initieert, organiseert en zorgt voor inhoudelijke afstemming. Werk je aan een project dat impact heeft voor onze inwoners, bedrijven of organisaties waar we mee samenwerken? Bespreek het met je portefeuillehouder of loop langs bij team communicatie.


Manieren om de pers te benaderen

- Persbericht | Het aanbieden van een door ons geschreven nieuwsbericht aan diverse media, in de hoop dat ze het publiceren.

- Social media | Plaats nieuwsfeiten op social media. Twitter is een belangrijke bron van nieuwsgaring voor journalisten. Ze scannen Twitter continu en gaan achter interessante berichten aan.
- Interview | Een interview met (bijvoorbeeld) een wethouder aanbieden, over een actueel onderwerp.
- Vakartikel | Een artikel of onderzoek aanbieden waarin een vakspecialist aan het woord komt over een specifiek onderwerp.
- Journalistieke productie | Een actieve bijdrage leveren aan een journalistieke productie.
- Werkbezoek | Een journalist uitnodigen om mee te lopen met een wethouder of een werkbezoek bij te wonen.
- Evenement | Journalisten uitnodigen om een evenement te bezoeken.
- Perspresentatie of persconferentie | Voor zeer ingrijpende onderwerpen.

Pers en media: jouw rol


Wees je bewust van de mogelijkheden!

  • Wil jij de publiciteit zoeken met je project? Meld dit bij je portefeuillehouder of team communicatie.
  • Wat is nieuws? Enkele criteria zijn: het moet actueel zijn (oud nieuws is geen nieuws) en impact hebben op de lezer.
  • Ga je zelf aan de slag met een persbericht? Lees eerst het stappenplan. Voor elk soort persbericht is een aparte procedure. Scroll naar beneden om de verschillende procedures in te zien.
  • Vergroot onze exposure door berichten op de gemeentelijke social media kanalen te delen via je eigen Facebook, LinkedIn of Twitteraccount.

Persbericht


Hoe schrijf je een persbericht?

Perslijst


Hoe zorg je dat je persbericht in de juiste media wordt gepubliceerd? Met een gerichte perslijst!


Foto of video

Tips voor het vinden én kiezen van de juiste foto

Persbericht Westvoorne
Procedure persbericht
bij een BenW advies

Persbericht Westvoorne
Procedure persbericht regulier

Persbericht Voorne
Procedure persbericht
bij een BenW advies

Persbericht Voorne
Procedure persbericht regulier (initiatief Westvoorne)

Persbericht Voorne
Procedure persbericht
regulier (initiatief Brielle of Hellevoetsluis)

Persbericht Voorne-Putten
Procedure persbericht
bij een BenW advies

Persbericht Voorne-Putten
Procedure persbericht
regulier (initiatief Westvoorne)

Persbericht Voorne-Putten
Procedure persbericht
regulier (initiatief Brielle, Hellevoetsluis of Nissewaard)